Na záchrane Šarišského hradu pracuje 40 skautov z celého Slovenska

03.08.2009 Prešov

V areáli Šarišského hradu vyrástla cez uplynulý víkend skautská osada.
Takmer 40 skautov z celého Slovenska tu bude 11 dní upravovať vegetáciu na svahoch pod hradobnými múrmi a v rámci dvoch schválených grantov sa uskutočnia aj záchranné práce na samotných hradbách a priľahlých objektoch. Aktivity súvisiace so záchranou Šarišského hradu začala realizovať skupina domácich nadšencov. Neskôr založili Občianske združenie (OZ) Rákociho cesta, aby sa mohli uchádzať o finančnú dotáciu z programov, ktoré nadácie poskytujú na zveľaďovanie kultúrnych pamiatok.
Tieto pracovné skautské tábory organizujú od roku 2007 a je o ne pomerne veľký záujem. \"Okrem skautov sme na hrade už v minulom roku privítali zahraničných študentov a šesť dobrovoľníkov zo zahraničia tu pracovalo aj v júli tohto roka. V druhej polovici augusta pricestuje ďalšia skupina, ktorú budú tvoriť šiesti vysokoškoláci zo Španielska, Ukrajiny, Nemecka, ale i ďalekého Japonska, \" uviedol dnes pre TASR predseda OZ Martin Sárossy.
Mladým ľuďom, ktorým učarovala história, sa v predchádzajúcich rokoch podarilo upraviť severozápadný svah priamo pod hradbami. Odstránili náletové drevo, vysekali kroviská a svah vysiali trávou. Návštevníkom a turistom prichádzajúcim na hradný vrch sa tak odrýva panoráma stredovekého opevnenia. \"Očakávame, že by sme mali odhaliť aspoň pätinu obvodových múrov hradu, ktorý má v podstate rozlohu asi 2,4 hektára, takže je to dosť náročný cieľ, \" konkretizoval Sárossy.
Okrem odstraňovania krovín sa však venujú aj konzervačným prácam. V spolupráci s pamiatkarmi vytypovali objekty, na ktorých by sa mali uskutočniť stavebné úpravy. Vďaka grantu Komunitnej nadácie Prešov vo výške 1000 eur (30.126 Sk) chcú podmurovať lícny balvan hradného bastiónu. Rovnako by sa mali zrealizovať aj stabilizačné práce na oblúku hradnej brány, na ktoré získali dotáciu 2888 eur (87.000 Sk) z Komunitnej nadácie Veľký Šariš.
Podľa Sárossyho je táto manuálna práca dobrovoľníkov v podstate nenahraditeľná, pretože ju nemôžu zabezpečiť mechanizmami. Navyše je potrebné, aby bola vykonávaná opatrne, nakoľko sa uskutočňuje bezprostredne pri pamiatkach a v neposlednom rade aj v pásme 5. stupňa ochrany prírody.
 

Vyberte región